Lihaa korvaavat tuotteet

Tofun kutsuminen ”korvikkeeksi” on kyseenalaista, onhan kyseessä raaka-aine jota on käytetty Kiinassa ja sen kulttuurin vaikutusalueilla jo yli 2000 vuotta, ja josta on kehitetty lukemattomia ruokalajeja. Tofun syntyhistorian ja leviämisen arvellaan kuitenkin liittyvän juuri buddhalaisten munkkien tarpeeseen korvata liha ruokavaliossaan.

Tofu valmistetaan soijamaidosta juoksettamalla ja poistamalla ylimääräinen neste. Tekniikka muistuttaa osin juuston valmistamista. Tofusta on useita eri variaatioita, tärkein jako on tuore tofun ja prosessoidun välillä. Tuore tofu itsessään on varsin mautonta.

Seitan on valmistettu vehnän sisältämästä gluteenista, joko gluteenijauhoista tai varsinkin aikaisemmin tavallisista vehnäjauhoista pesemällä taikinaa jolloin tärkkelys liukenee pois. Toisin kuin tofu, seitan on hieman sitkasta, ja muistuttaa siten tekstuuriltaan enemmän lihaa.

Nyhtökaura on uusi suomalainen keksintö joka sai paljon julkisuutta. Suosion vuoksi monet kaupat myivät alkuun ei-oota. Nyhtökaura sisältää kauran lisäksi härkäpapujen ja herneiden proteiinia.

Oumph! on ruotsalainen tuote joka on valmistettu soijasta. Sen suutuntumassa on pyritty mahdollisimman lihaisaan olemukseen ja Oumphia käytetäänkin esimerkiksi vege-kebabin valmistukseen.

Härkis on tehty härkäpavuista ja muistuttaa olemukseltaan jauhelihaa. Sitä voikin käyttää hyvin esimerkiksi lihapullien valmistukseen.

Mifu, on Valion kehittämä tuote, jonka nimi tulee yhdistelmästä milk+tofu. Tuote on siis valmistettu maidosta, eikä siten ole vegaaninen. Se sopii kuitenkin esimerksi lakto-ovovegetaristin tai lihan vähentäjän lautaselle.

Sirkkis on pääosin kasveista koostuva valmiste, joka sisältää noin 4% kotisirkoista valmistettua jauhetta. Näin ollen myöskään tämä tuote ei sovellu ainakaan kaikille vegaaneille. Toiset kuitenkin näkevät että hyönteiset ovat sekä eettisesti että ekologisesti parempi vaihtoehto perinteisille tuotantoeläimille.

”Kasviliha” oli Poutun markkinointitermi, jonka käytön terveysviranomainen kuitenkin kielsi kuluttajia harhaanjohtavana. Tuote on siis täysin kasvipohjainen, jonka vuoksi laissa määriteltyä termiä liha ei sen nimessä tulkinnan mukaan tule käyttää. Tuotteet ovat kuitenkin jo markkinoilla uusilla nimillä.

Keinotekoisesti valmistettu liha on vielä prototyyppiasteella oleva teknologia. Sitä valmistetaan laboratorio-oloissa viljelemällä eläinten kantasoluja ravinneliuoksessa. Kyseessä on siis sinänsä aito ”liha”, jonka valmistaminen ei kuitenkaan vaadi eläimen kasvattamista ja teurastamista. On siis varmasti tulkinnanvaraista voiko tämä olla osa vegaanista ruokavaliota.